Nykykoulussa toimitaan tavallisesti siten, että oppilaalle opetetaan jokin opintokokonaisuus, jonka jälkeen oppimisen määrä ja laatu testataan kokeella tai muulla tuotoksella. Myös pienemmät osasuoritteet (pistari, välikoe, essee, jne.) ovat mahdollisia. Näiden perusteella opettaja arvioi oppilaan osaamista ja antaa osaamista kuvaavan arvosanan. Arvosanaan saattavat vaikuttaa myös ulkoiset seikat, kuten esimerkiksi tuntiaktiivisuus, kotitehtävien teko ja läsnäolon täsmällisyys.
Tämä toimintamalli sisältää kuitenkin useita ongelmakohtia, jotka pohjautuvat mm. seuraaviin inhimillisiin seikkoihin.
Erikoinen piirre nykyisessä toimintamallissamme on se, että sekä opettajat että oppilaat tiedostavat oppilaiden unohtavan nopeasti juuri opitut asiat. Silti me ylläpidämme toimintakulttuuria, jossa haetaan lyhytkestoista huippukuntoa näennäisosaamisessa pitkäkestoisten opiskelutaitojen oppimisen kustannuksella.
Videolla Arviointikulttuurin muutos osa 1 käsitellään havaintoja nykytilasta (kesto 5:59).
Osaamisen ja oppimisen tunnistaminen (arviointi) on mahdollista toteuttaa myös yhteistyössä oppilaan kanssa sen sijaan, että se olisi kokonaan opettajan vastuulla. Seuraavissa teksteissämme kuvaamme tarkemmin taustoja arviointikulttuurin muutostarpeista sekä konkreettisia esimerkkejä siitä, miten vaihtoehtoista arviointia voi suorittaa käytännössä.
Videossa Arviointikulttuusin muutos osa 2 esitellään työkaluja inhimillisempään arviointiin ja näytetään konkreettinen käytännön esimerkki ohjatun itsearvioinnin hyödyntämisestä oppilasarvioinnissa.
Arvioinnin omistajuus on yksi mielenkiintoisimmista uusista ajatuksista, joita kehitämme käytännön opetustyössämme. Arvioinnin omistajuudella tarkoitetaan sitä, että oppilaan tietoja, taitoja ja motivaatiota pyritään lisäämään kokonaisvaltaisesti lisäämällä oppilaan vastuuta ja autonomiaa oman osaamisen ja oppimisen tunnistamisessa. Tässä esimerkki Pekka Peuran käytännön toimista, joissa arvioinnin omistajuus on viety jo hyvin pitkälle:
Videossa Arviointikulttuurin muutos osa 3 esitellään konkreettinen esimerkki kurssikoepäivän toiminnasta, jolla pyritään kehittämään oppilaiden korkeamman tason ajattelutaitoja (analysointi ja arviointi).
EDUHAKKERIT
Asiantuntijaluennot:
Toiminnalliset työpajat:
Koulutuksen tiedustelu / tarjouspyyntö
© 2020 Eduhakkerit Oy - Pedagogiikan päivitys ladattavissa!